Groen LUMC krijgt zilveren certificaat Milieuthermometer Zorg

Begin september kregen we het zilveren certificaat Milieuthermometer Zorg. Met dank aan groene initiatieven zoals afvalscheiding, biologisch eten in het restaurant en een nieuw energiezuinig laboratorium. Lees meer over wat het LUMC doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Jet Bussemaker wordt hoogleraar in Leiden

Dr. Jet Bussemaker is vanaf 1 juli 2018 als hoogleraar verbonden aan het LUMC en de Universiteit Leiden. Ze gaat de nieuwe leerstoel ‘Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg’ bekleden. Naast haar werk voor het LUMC en de LUMC Campus Den Haag, gaat Bussemaker één dag in de week werken voor de faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden in Den Haag.

Europese primeur: fluorescentie bij verwijderen van longtumor

In het LUMC gebeurde onlangs iets bijzonders: een team van de afdelingen Thoraxchirurgie en Heelkunde en het Centre for Human Drug Research verwijderde een longtumor die ze opspoorden met fluorescentie. Het is voor het eerst in Europa dat deze techniek bij een patiënt met een longtumor is toegepast. 

Opening van NeLL - alle landelijke eHealth-initiatieven onder één dak

De Leidse burgemeester Lenferink opent het Nationaal eHealth Living Lab, NeLL genoemd. In het NeLL wil het LUMC alle landelijke eHealth-initiatieven samenbrengen. Prof. dr. Niels Chavannes, hoogleraar Huisartsgeneeskunde met als leeropdracht eHealth-toepassingen in Disease Management: “Onderzoek doen is uiteraard heel belangrijk, maar met deze opzet waarbij we samen met zorgconsumenten direct (zorg)instrumenten testen in een lab gaat eHealth echt landen in de praktijk.”

Transplantatie brengt gekweekte mini-nier grote stap verder

Een mini-nier kweken uit menselijke huidcellen is een prachtige prestatie, maar deze laboratoriumversie is nog geen volgroeide en werkende nier. Leidse en Australische onderzoekers transplanteerden zo’n mini-nier onder het kapsel van de nier van een muis en zagen dat hij daar uitgroeide tot een meer volwassen mini-orgaan inclusief bloedvaten.

LUMC start screening oudere patiënt op spoedeisende hulp

Per 1 maart start het LUMC met de screening van oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp. Doel hiervan is om meer directe en gepersonaliseerde zorg aan te bieden aan deze groep patiënten. ‘Het screeningprogramma helpt onze zorgprofessionals om optimale zorg te leveren’, zegt Anja Booijen, SEH-verpleegkundige.

LUMC en Erasmus MC-Sophia onderzoeken opvangtafel voor te vroeg geboren baby’s

In het LUMC wordt een nieuw prototype van een opvangtafel voor pasgeborenen onthuld waarmee LUMC en Erasmus MC-Sophia een fase 2-onderzoek gaan starten. Het doel is om te testen of wachten met doorknippen van de navelstreng kwetsbare te vroeg geboren baby’s een betere start kan geven. De tafel is ontworpen en gemaakt door de dienst Instrumentele zaken, op initiatief van neonatoloog Arjan te Pas en in samenwerking met Frans Klumper van de afdeling Verloskunde.

Gegevens over genen en medicijngebruik automatisch in ziekenhuissysteem

Artsen en apothekers werken sinds 2005 aan adviezen over hoe medicijngebruik kan worden afgestemd op het DNA-profiel van patiënten. Het LUMC gaat deze kennis nu verder in de praktijk brengen, doordat informatie over het genetisch profiel van bepaalde patiënten automatisch in het voorschrijfsysteem van het ziekenhuis terechtkomt. Het LUMC is het eerst ziekenhuis waar dit zo werkt.

Nieuwe behandeling schakelt resistente bacteriën uit

Hoe genees je bacteriële infecties die niet te bestrijden zijn met antibiotica? Dat kan met peptiden: korte ketens van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Onderzoekers van het LUMC, Academisch Medisch Centrum en Brandwondenzorg Nederland publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

Zes miljoen subsidie voor Leids kankeronderzoek

Acht onderzoeksvoorstellen van wetenschappers van het LUMC zijn bij elkaar beloond met ruim zes miljoen euro subsidie van KWF Kankerbestrijding. De onderzoekers gaan zich bezighouden met basaal en translationeel onderzoek naar diverse kankersoorten.