LUMC en Radboudumc starten centrum voor RNA-therapie voor zeer zeldzame ziekten

Wetenschappers en artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc starten gezamenlijk het Dutch Center for RNA Therapeutics (DCRT). Doel van dit nieuwe virtuele centrum is om RNA-therapie op maat te ontwikkelen voor patiënten met zeldzame genetische aandoeningen.

LUMC en Centre for Human Drug Research testen samen nieuw antimalariamiddel

Onderzoekers Meta Roestenberg (LUMC) en Ingrid de Visser (CHDR) gaan samen een nieuw preventief middel tegen malaria testen.

Voor het onderzoek, dat uitgevoerd wordt in opdracht van farmaceutisch bedrijf Merck, zullen gezonde vrijwilligers het nieuwe antimalaria-middel toegediend krijgen in het Centre for Human Drug Research (CHDR). 

LUMC opent kennis- en expertisecentrum voor artificial intelligence

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is donderdag 13 februari het Clinical Artificial Intelligence and Research Lab (CAIRELab) geopend. In het nieuwe kennis- expertisecentrum worden alle AI-werkstromen in het LUMC samengebracht. Dit met als doel om de ontwikkeling en het onderzoek naar AI in de zorg te versnellen.

Сoronavirus van huidige uitbraak is een zus van SARS-coronavirus

De Coronavirus Study Groep (CSG) onderzocht de nieuwe menselijke ziekteverwekker 2019-nCoV. Ze komen tot de conclusie dat dit virus een zuster is van het Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus (SARS-CoVs) en valt binnen de soort van Severe Acute Respiratory Syndrome gerelateerde virussen. De CSG geeft het nieuwe virus de naam severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). 

LUMC en Basalt gaan samenwerken op het gebied van zorg, onderzoek, scholing en

Eén zorgaanbod voor de revalidatie voor alle patiënten in Zuid-Holland. Om dat voor elkaar te krijgen ondertekenen prof.dr. Willy Spaan, bestuursvoorzitter LUMC en drs. Willem Wiegersma, bestuursvoorzitter van Basalt, een samenwerkingsovereenkomst. Een samenwerking die gezamenlijk wordt vormgegeven door het LUMC en Basalt vanuit één medische staf.

Wetenschappers ontdekken hoe darmbacterie resistent wordt

Een minuscuul cirkelvormig stukje DNA zorgt ervoor dat de darmbacterie Clostridioides difficile resistent raakt tegen een veelgebruikt antibioticum. Dat ontdekten wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) nadat artsen hen attendeerden op een patiënt met een moeilijk behandelbare infectie.

Eerste patiënt met oogmelanoom in Nederland behandeld met protonen

De eerste patiënt met oogmelanoom heeft vorige week zijn behandeling met protonentherapie afgerond. Dit is bijzonder, de behandeling kon eerder niet in Nederland gegeven worden.

Zorg goed afstemmen op de individuele patiënt? Leer het in de nieuwe MOOC van

Niet elke patiënt heeft dezelfde zorg nodig. Na een periode van standaardiseren breekt een periode van differentiëren aan. Hoe kunt u hier als zorgprofessional op inspelen in uw eigen praktijk? Leer het in de nieuwe MOOC Population Health: Panel Management Next Level van de LUMC-Campus Den Haag.