1,5 miljoen voor bestrijding van tropische infectieziekten

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de TU Delft krijgen 1,5 miljoen euro voor hun strijd tegen vergeten tropische en aan armoede gerelateerde infectieziekten. Ze gebruiken het geld voor twee projecten: een over smart diagnostics voor malaria, schistosomiasis en worminfecties en een over controlled human infections-model.

EU wijst 18 miljoen euro toe aan onderzoek naar nieuwe antibiotica

Een internationaal consortium van onderzoeksgroepen gaat nieuwe antibiotica ontwikkelen tegen de tuberculosebacterie en twee andere dodelijke bacteriën. De Europese Unie wees de projecten RespiriTB en RespiriNTM in totaal 18 miljoen euro toe. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden nemen deel aan het onderzoek, dat zes jaar zal duren.

LUMC per 1 juli rookvrij

Vanaf maandag 1 juli is het hele terrein van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) rookvrij. Dat betekent dat er nergens op het terrein nog gerookt mag worden. De rookabri’s verdwijnen en er worden extra rookvrije generatie-borden geplaatst. Als u nog wilt roken, dan zult u het terrein moeten verlaten.

Twee miljoen euro voor virtuele leefstijlcoach

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living Lab (NeLL) hebben binnen een sterk landelijk consortium 2 miljoen euro toegekend gekregen voor het ‘Perfect Fit’ project. De gelden zijn afkomstig uit het onderzoeksprogramma Big Data en Gezondheid van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

LUMC-wetenschappers betrokken bij vier projecten Nationale Wetenschapsagenda

Wetenschapsfinancier NWO maakte op 12 juni 2019 bekend 61 miljoen euro beschikbaar te stellen voor 17 interdisciplinaire onderzoeksprojecten naar urgente maatschappelijke vraagstukken. Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn betrokken bij vier projecten.

Vidi-beurs voor LUMC-onderzoekers

Goed nieuws voor vier ervaren LUMC-onderzoekers: ze krijgen een Vidi-beurs van ruim 800.000 euro van wetenschapsfinancier NWO.  De gelukkigen zijn Bart Everts, Gerbrand van der Heden-van Noort, Monique Jongbloed en Sylvie Noordermeer.

LUMC praat Chinese delegatie bij over e-health en population health

Wat doet het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op het gebied van e-health en population health en hoe zou je dat kunnen toepassen en uitbreiden in Hongkong? Om die vraag te beantwoorden bracht een delegatie van het ‘Food and Health Bureau’, onderdeel van de overheid van Hongkong, op vrijdag 17 mei een bezoek aan het LUMC.

2,2 miljoen Europese subsidie voor onderzoeker van biologische klok

LUMC-hoogleraar Neurofysiologie Joke Meijer krijgt ruim 2,2 miljoen euro van de European Research Council (ERC). Ze gebruikt deze zogeheten Advanced Grant voor haar onderzoek naar de biologische klok.

Vitality and Ageing en Biomedical Sciences bovenaan in Keuzegids Masters

De Leidse masteropleiding Vitality and Ageing is dit jaar beoordeeld als topopleiding in de Keuzegids Masters. Ook Biomedical Sciences aan de Universiteit Leiden staat op de eerste plaats. Farmacie stijgt naar de tweede plaats en tussen de masteropleidingen Geneeskunde is opnieuw weinig kwaliteitsverschil.

Twee LUMC’ers krijgen Vici-subsidie

Dr. Susana Chuva de Sousa Lopes en prof. dr. Haico van Attikum ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor hun onderzoek naar sekseverandering van cellen en DNA-verdubbeling.

Gentherapie met geïmplanteerd LED-lampje stopt hartritmestoornis automatisch

Onderzoekers van het LUMC hebben, in samenwerking met de TU Delft, een manier gevonden om een op hol geslagen hart, automatisch en direct te resetten met een geïmplanteerd LED-lampje. In het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine beschrijven ze hoe hun bio-elektronische defibrillator werkt in het laboratorium. Het kan de eerste stap zijn naar een pijnvrije behandeling voor patiënten met boezemfibrilleren.

Leids eredoctoraat voor stamcelbioloog Melissa Little

De Australische stamcelbioloog Melissa Little heeft op vrijdag 8 februari 2019 tijdens de dies van de Universiteit Leiden een eredoctoraat gekregen. Ze krijgt de erkenning voor haar baanbrekende ontdekkingen op het gebied van regeneratieve geneeskunde van de nier.

LUMC-Campus Den Haag gaat voor een gezondere regio

Hoe kunnen we met population health management de burgers van Den Haag helpen om gezond te worden en te blijven? Deze vraag stond dinsdag 15 januari centraal tijdens de 5e werkconferentie van de LUMC-Campus Den Haag. Ruim 150 artsen, onderzoekers, docenten, zorgprofessionals, bestuurders en beleidsmakers gingen met elkaar in gesprek over het toepassen van population health management in de regio Haaglanden. Keynote-sprekers waren Jet Bussemaker en Stephen Sutch.

LUMC-Campus Den Haag lanceert MOOC over Population Health Management

De manier waarop we zorg leveren is aan het veranderen. Er wordt steeds meer gekeken naar de behoeften vanuit de mens. Vandaar dat het nodig is om een integrale aanpak vanuit zorg en welzijn te realiseren die de populatie zo gezond mogelijk kan houden. Een nieuwe Engelstalige MOOC op masterniveau combineert daarom aspecten zoals data-analyse, geïntegreerd zorgaanbod en juiste organisatorische randvoorwaarden. De cursus is gratis en open toegankelijk.