Zes miljoen subsidie voor Leids kankeronderzoek

Acht onderzoeksvoorstellen van wetenschappers van het LUMC zijn bij elkaar beloond met ruim zes miljoen euro subsidie van KWF Kankerbestrijding. De onderzoekers gaan zich bezighouden met basaal en translationeel onderzoek naar diverse kankersoorten.

Nieuwe behandeling schakelt resistente bacteriën uit

Hoe genees je bacteriële infecties die niet te bestrijden zijn met antibiotica? Dat kan met peptiden: korte ketens van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Onderzoekers van het LUMC, Academisch Medisch Centrum en Brandwondenzorg Nederland publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

Gegevens over genen en medicijngebruik automatisch in ziekenhuissysteem

Artsen en apothekers werken sinds 2005 aan adviezen over hoe medicijngebruik kan worden afgestemd op het DNA-profiel van patiënten. Het LUMC gaat deze kennis nu verder in de praktijk brengen, doordat informatie over het genetisch profiel van bepaalde patiënten automatisch in het voorschrijfsysteem van het ziekenhuis terechtkomt. Het LUMC is het eerst ziekenhuis waar dit zo werkt.

LUMC en Erasmus MC-Sophia onderzoeken opvangtafel voor te vroeg geboren baby’s

In het LUMC wordt een nieuw prototype van een opvangtafel voor pasgeborenen onthuld waarmee LUMC en Erasmus MC-Sophia een fase 2-onderzoek gaan starten. Het doel is om te testen of wachten met doorknippen van de navelstreng kwetsbare te vroeg geboren baby’s een betere start kan geven. De tafel is ontworpen en gemaakt door de dienst Instrumentele zaken, op initiatief van neonatoloog Arjan te Pas en in samenwerking met Frans Klumper van de afdeling Verloskunde.

LUMC start screening oudere patiënt op spoedeisende hulp

Per 1 maart start het LUMC met de screening van oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp. Doel hiervan is om meer directe en gepersonaliseerde zorg aan te bieden aan deze groep patiënten. ‘Het screeningprogramma helpt onze zorgprofessionals om optimale zorg te leveren’, zegt Anja Booijen, SEH-verpleegkundige.

Transplantatie brengt gekweekte mini-nier grote stap verder

Een mini-nier kweken uit menselijke huidcellen is een prachtige prestatie, maar deze laboratoriumversie is nog geen volgroeide en werkende nier. Leidse en Australische onderzoekers transplanteerden zo’n mini-nier onder het kapsel van de nier van een muis en zagen dat hij daar uitgroeide tot een meer volwassen mini-orgaan inclusief bloedvaten.

Opening van NeLL - alle landelijke eHealth-initiatieven onder één dak

De Leidse burgemeester Lenferink opent het Nationaal eHealth Living Lab, NeLL genoemd. In het NeLL wil het LUMC alle landelijke eHealth-initiatieven samenbrengen. Prof. dr. Niels Chavannes, hoogleraar Huisartsgeneeskunde met als leeropdracht eHealth-toepassingen in Disease Management: “Onderzoek doen is uiteraard heel belangrijk, maar met deze opzet waarbij we samen met zorgconsumenten direct (zorg)instrumenten testen in een lab gaat eHealth echt landen in de praktijk.”

Europese primeur: fluorescentie bij verwijderen van longtumor

In het LUMC gebeurde onlangs iets bijzonders: een team van de afdelingen Thoraxchirurgie en Heelkunde en het Centre for Human Drug Research verwijderde een longtumor die ze opspoorden met fluorescentie. Het is voor het eerst in Europa dat deze techniek bij een patiënt met een longtumor is toegepast. 

Jet Bussemaker wordt hoogleraar in Leiden

Dr. Jet Bussemaker is vanaf 1 juli 2018 als hoogleraar verbonden aan het LUMC en de Universiteit Leiden. Ze gaat de nieuwe leerstoel ‘Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg’ bekleden. Naast haar werk voor het LUMC en de LUMC Campus Den Haag, gaat Bussemaker één dag in de week werken voor de faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden in Den Haag.

Sneller uitslag van bloedtest door hypermodern lab en buizenpost

Je ziet er niks van als je door de gangen loopt, maar sinds kort zoeven buisjes bloed in het LUMC automatisch door een buizenstelsel in het plafond. Ze zijn onderweg van de bloedafname naar een modern gerobotiseerd lab waar ze razendsnel worden verwerkt tot een uitslag die terug naar de arts kan.

Feestelijke viering van 50 jaar stamceltransplantatie in het LUMC

Het is vijftig jaar geleden dat in het LUMC het eerste kind in Europa een succesvolle stamceltransplantatie onderging. Dat werd gevierd met een symposium en een speciale familiedag voor (oud)patiënten en hun directe familie.

Groen LUMC krijgt zilveren certificaat Milieuthermometer Zorg

Begin september kregen we het zilveren certificaat Milieuthermometer Zorg. Met dank aan groene initiatieven zoals afvalscheiding, biologisch eten in het restaurant en een nieuw energiezuinig laboratorium. Lees meer over wat het LUMC doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Koninklijke onderscheiding voor stamcelexpert Wim Fibbe

Hoogleraar Hematologie en Stamcelbiologie Wim Fibbe is op 12 oktober benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg het lintje na afloop van zijn rede ter afscheid van zijn functie als afdelingshoofd Immunohematologie en Bloedtransfusie. Fibbe blijft zich de komende jaren inzetten voor onderzoek naar regeneratieve geneeskunde.

Europese subsidie voor onderzoek naar gebruik kunstmatige intelligentie

Een team onderzoekers van het LUMC wil de diagnose, behandeling en logistiek rondom chirurgische ingrepen verbeteren met geavanceerde imaging-technieken, chirurgische robotica en kunstmatige intelligentie. Hiervoor ontvingen zij 1,1 miljoen euro uit de IMPACT-subsidie.

Biomedische wetenschappen beste opleiding van Universiteit Leiden

LUMC-bachelors Biomedische wetenschappen, Geneeskunde en Klinische Technologie zijn allemaal uitgelicht in de Keuzegids Universiteiten 2019. De beoordeling van Biomedische wetenschappen is lovend. De bachelor wordt getipt als de beste opleiding van de Universiteit Leiden.

LUMC neemt voortouw voor bouw van stamcelfaciliteit

Op het Leiden BioScience Park verrijst de komende jaren een nieuwe technologisch hoogwaardige stamcelfaciliteit: het NEtherlands centre for the Clinical advancement of Stemcell Therapies (NECST). Hier kunnen onderzoekers en startup bedrijven terecht voor de ontwikkeling van stamcel- en gentherapieproducten.

LUMC lanceert mijnLUMC

MijnLUMC helpt patiënten met een duidelijk overzicht van behandelingen en inzicht in medische gegevens. Snel en veilig. Thuis, onderweg en in het ziekenhuis.

Terrein hoofdingang LUMC per 21 december rookvrij

Het terrein tussen de parkeergarage en de hoofdingang van het LUMC wordt vanaf 21 december 2018 rookvrij. Het streven is om per 1 januari 2020 een volledig rookvrij terrein te hebben.