LUMC-Campus Den Haag lanceert MOOC over Population Health Management

De manier waarop we zorg leveren is aan het veranderen. Er wordt steeds meer gekeken naar de behoeften vanuit de mens. Vandaar dat het nodig is om een integrale aanpak vanuit zorg en welzijn te realiseren die de populatie zo gezond mogelijk kan houden. Een nieuwe Engelstalige MOOC op masterniveau combineert daarom aspecten zoals data-analyse, geïntegreerd zorgaanbod en juiste organisatorische randvoorwaarden. De cursus is gratis en open toegankelijk.

LUMC-Campus Den Haag gaat voor een gezondere regio

Hoe kunnen we met population health management de burgers van Den Haag helpen om gezond te worden en te blijven? Deze vraag stond dinsdag 15 januari centraal tijdens de 5e werkconferentie van de LUMC-Campus Den Haag. Ruim 150 artsen, onderzoekers, docenten, zorgprofessionals, bestuurders en beleidsmakers gingen met elkaar in gesprek over het toepassen van population health management in de regio Haaglanden. Keynote-sprekers waren Jet Bussemaker en Stephen Sutch.

Leids eredoctoraat voor stamcelbioloog Melissa Little

De Australische stamcelbioloog Melissa Little heeft op vrijdag 8 februari 2019 tijdens de dies van de Universiteit Leiden een eredoctoraat gekregen. Ze krijgt de erkenning voor haar baanbrekende ontdekkingen op het gebied van regeneratieve geneeskunde van de nier.

Gentherapie met geïmplanteerd LED-lampje stopt hartritmestoornis automatisch

Onderzoekers van het LUMC hebben, in samenwerking met de TU Delft, een manier gevonden om een op hol geslagen hart, automatisch en direct te resetten met een geïmplanteerd LED-lampje. In het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine beschrijven ze hoe hun bio-elektronische defibrillator werkt in het laboratorium. Het kan de eerste stap zijn naar een pijnvrije behandeling voor patiënten met boezemfibrilleren.

Twee LUMC’ers krijgen Vici-subsidie

Dr. Susana Chuva de Sousa Lopes en prof. dr. Haico van Attikum ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor hun onderzoek naar sekseverandering van cellen en DNA-verdubbeling.

Vitality and Ageing en Biomedical Sciences bovenaan in Keuzegids Masters

De Leidse masteropleiding Vitality and Ageing is dit jaar beoordeeld als topopleiding in de Keuzegids Masters. Ook Biomedical Sciences aan de Universiteit Leiden staat op de eerste plaats. Farmacie stijgt naar de tweede plaats en tussen de masteropleidingen Geneeskunde is opnieuw weinig kwaliteitsverschil.

2,2 miljoen Europese subsidie voor onderzoeker van biologische klok

LUMC-hoogleraar Neurofysiologie Joke Meijer krijgt ruim 2,2 miljoen euro van de European Research Council (ERC). Ze gebruikt deze zogeheten Advanced Grant voor haar onderzoek naar de biologische klok.

LUMC praat Chinese delegatie bij over e-health en population health

Wat doet het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op het gebied van e-health en population health en hoe zou je dat kunnen toepassen en uitbreiden in Hongkong? Om die vraag te beantwoorden bracht een delegatie van het ‘Food and Health Bureau’, onderdeel van de overheid van Hongkong, op vrijdag 17 mei een bezoek aan het LUMC.

Vidi-beurs voor LUMC-onderzoekers

Goed nieuws voor vier ervaren LUMC-onderzoekers: ze krijgen een Vidi-beurs van ruim 800.000 euro van wetenschapsfinancier NWO.  De gelukkigen zijn Bart Everts, Gerbrand van der Heden-van Noort, Monique Jongbloed en Sylvie Noordermeer.

LUMC-wetenschappers betrokken bij vier projecten Nationale Wetenschapsagenda

Wetenschapsfinancier NWO maakte op 12 juni 2019 bekend 61 miljoen euro beschikbaar te stellen voor 17 interdisciplinaire onderzoeksprojecten naar urgente maatschappelijke vraagstukken. Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn betrokken bij vier projecten.

Twee miljoen euro voor virtuele leefstijlcoach

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living Lab (NeLL) hebben binnen een sterk landelijk consortium 2 miljoen euro toegekend gekregen voor het ‘Perfect Fit’ project. De gelden zijn afkomstig uit het onderzoeksprogramma Big Data en Gezondheid van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

LUMC per 1 juli rookvrij

Vanaf maandag 1 juli is het hele terrein van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) rookvrij. Dat betekent dat er nergens op het terrein nog gerookt mag worden. De rookabri’s verdwijnen en er worden extra rookvrije generatie-borden geplaatst. Als u nog wilt roken, dan zult u het terrein moeten verlaten.

EU wijst 18 miljoen euro toe aan onderzoek naar nieuwe antibiotica

Een internationaal consortium van onderzoeksgroepen gaat nieuwe antibiotica ontwikkelen tegen de tuberculosebacterie en twee andere dodelijke bacteriën. De Europese Unie wees de projecten RespiriTB en RespiriNTM in totaal 18 miljoen euro toe. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden nemen deel aan het onderzoek, dat zes jaar zal duren.

1,5 miljoen voor bestrijding van tropische infectieziekten

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de TU Delft krijgen 1,5 miljoen euro voor hun strijd tegen vergeten tropische en aan armoede gerelateerde infectieziekten. Ze gebruiken het geld voor twee projecten: een over smart diagnostics voor malaria, schistosomiasis en worminfecties en een over controlled human infections-model.

Hoe geven we kinderen een goede start? Praat mee tijdens de werkconferentie van

De eerste 1000 dagen van kinderen zijn essentieel voor hun verdere levensontwikkeling. Hoe zorgen we ervoor dat zij een vliegende start krijgen? Daar kunt u dinsdag 3 september over meepraten tijdens de werkconferentie ‘de eerste 1000 dagen’ van de LUMC-Campus Den Haag.

‘Zwaartekrachtsubsidie is kroon op 10-jarige Leids-Delftse onderzoekslijn’

Een consortium van Nederlandse onderzoekers, onder leiding van de Vrije Universiteit (VU), krijgt 19,6 miljoen euro Zwaartekrachtsubsidie voor hun onderzoek naar de achtergrond van hersenaandoeningen. In het onderzoek komen drie disciplines bij elkaar: genetica, neurobiologie en computional science.

1,5 miljoen om immuuntherapie geschikt te maken voor meer kankerpatiënten

Wetenschapper Noel de Miranda wil immuuntherapie bereikbaar maken voor meer kankerpatiënten. “Nu profiteert slechts een klein deel van de patiënten van deze veelbelovende behandeling.” Om zijn doel te bereiken krijgt De Miranda een Starting Grant van 1,5 miljoen euro van de European Research Council (ERC).

Voor het eerst in 35 jaar weer Leidse apothekers afgestudeerd

Voor het eerst in ruim 35 jaar was er weer een diploma-uitreiking voor apothekers in Leiden. De eerste 12 studenten van de driejarige masteropleiding Farmacie ontvingen op woensdag 18 september hun diploma.De in 2016 gestarte masteropleiding is een samenwerking tussen het LUMC en het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen (W&N) van de Universiteit Leiden.

1,6 miljoen dollar voor ontwikkeling tuberculosevaccin

Leidse wetenschappers zijn een nieuwe manier op het spoor om een tuberculosevaccin te ontwikkelen. Dat is belangrijk, want tuberculose is wereldwijd nog altijd de meest dodelijke infectieziekte. De onderzoekers krijgen 1,6 miljoen dollar van de Amerikaanse wetenschapsfinancier National Institutes of Health (NIH) om dit vaccin verder te ontwikkelen.

Bronzen certificaat voor rookvrije ambitie LUMC

Het LUMC heeft van het Nederlandse Netwerk voor een Rookvrije Zorg het bronzen certificaat gekregen voor de stappen die zijn gezet op weg naar een rookvrij ziekenhuis.“Dit certificaat laat zien dat we op de goede weg zijn. Juist voor een UMC als het onze, dat vooruitstrevend onderzoek doet en de best mogelijke zorg wil bieden, is het belangrijk om het voortouw te nemen in deze landelijke trend”, zegt Noor Rikkers, kinderlongarts in het LUMC en lid van de Taskforce.

Onzichtbare tumorcellen voor het eerst aangepakt in de kliniek

De eerste Nederlandse klinische studie met een nieuw vaccin tegen onzichtbare tumorcellen gaat binnenkort van start. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen financiering van Oncode om uit te zoeken of deze vorm van immuuntherapie veilig en doeltreffend is.

Sjaak Neefjes ontvangt Josephine Nefkens Prijs voor kankeronderzoek

Chemicus prof.dr. Sjaak Neefjes van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is vrijdag 8 november onderscheiden met de Josephine Nefkens Prijs voor kankeronderzoek. De jury looft de onderzoeksactiviteiten van Neefjes en omschrijft hem als een ‘out of the box’ denkende, gepassioneerde en maatschappijgerichte onderzoeker.

Drie miljoen euro voor ontwikkeling en opschaling van eHealth

Het National eHealth Living Lab (NeLL) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben binnen een consortium in totaal 3 miljoen euro subsidie toegekend gekregen voor het wegnemen van knelpunten bij de ontwikkeling en opschaling van eHealth. De helft hiervan is afkomstig uit het Kansen voor West-programma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en provincie Zuid-Holland.

Innovatiecentrum LUMC en TNO publiceert bundel leefstijlgeneeskunde

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health), een initiatief van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum, publiceert maandag 2 december de bundel ‘Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’.

LUMC en Philips slaan handen ineen om gebruik van kunstmatige intelligentie in

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Philips hebben een driejarige overeenkomst gesloten om het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in het ziekenhuis te verbreden en te versnellen. Door de samenwerking met Philips wordt het gebruik van AI in klinische processen in het LUMC gefaciliteerd en verbeterd.

Groot onderzoek naar ‘AI’ in implantaten die doven weer laten horen

Een onderzoeksteam geleid door onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt een NWO-subsidie van 2,3 miljoen euro voor verder onderzoek naar de werking van cochleaire implantaten. Deze apparaatjes maken het voor een bepaalde groep doven mogelijk om (weer) te horen. Toch kan het moeilijk blijven om spraak goed te verstaan. Het onderzoeksteam wil hier met hulp van ‘artificial intelligence’ verandering in brengen.