Zorg goed afstemmen op de individuele patiënt? Leer het in de nieuwe MOOC van

Niet elke patiënt heeft dezelfde zorg nodig. Na een periode van standaardiseren breekt een periode van differentiëren aan. Hoe kunt u hier als zorgprofessional op inspelen in uw eigen praktijk? Leer het in de nieuwe MOOC Population Health: Panel Management Next Level van de LUMC-Campus Den Haag.

Eerste patiënt met oogmelanoom in Nederland behandeld met protonen

De eerste patiënt met oogmelanoom heeft vorige week zijn behandeling met protonentherapie afgerond. Dit is bijzonder, de behandeling kon eerder niet in Nederland gegeven worden.

Wetenschappers ontdekken hoe darmbacterie resistent wordt

Een minuscuul cirkelvormig stukje DNA zorgt ervoor dat de darmbacterie Clostridioides difficile resistent raakt tegen een veelgebruikt antibioticum. Dat ontdekten wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) nadat artsen hen attendeerden op een patiënt met een moeilijk behandelbare infectie.

LUMC en Basalt gaan samenwerken op het gebied van zorg, onderzoek, scholing en

Eén zorgaanbod voor de revalidatie voor alle patiënten in Zuid-Holland. Om dat voor elkaar te krijgen ondertekenen prof.dr. Willy Spaan, bestuursvoorzitter LUMC en drs. Willem Wiegersma, bestuursvoorzitter van Basalt, een samenwerkingsovereenkomst. Een samenwerking die gezamenlijk wordt vormgegeven door het LUMC en Basalt vanuit één medische staf.

Сoronavirus van huidige uitbraak is een zus van SARS-coronavirus

De Coronavirus Study Groep (CSG) onderzocht de nieuwe menselijke ziekteverwekker 2019-nCoV. Ze komen tot de conclusie dat dit virus een zuster is van het Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus (SARS-CoVs) en valt binnen de soort van Severe Acute Respiratory Syndrome gerelateerde virussen. De CSG geeft het nieuwe virus de naam severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). 

LUMC opent kennis- en expertisecentrum voor artificial intelligence

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is donderdag 13 februari het Clinical Artificial Intelligence and Research Lab (CAIRELab) geopend. In het nieuwe kennis- expertisecentrum worden alle AI-werkstromen in het LUMC samengebracht. Dit met als doel om de ontwikkeling en het onderzoek naar AI in de zorg te versnellen.

LUMC en Centre for Human Drug Research testen samen nieuw antimalariamiddel

Onderzoekers Meta Roestenberg (LUMC) en Ingrid de Visser (CHDR) gaan samen een nieuw preventief middel tegen malaria testen.

Voor het onderzoek, dat uitgevoerd wordt in opdracht van farmaceutisch bedrijf Merck, zullen gezonde vrijwilligers het nieuwe antimalaria-middel toegediend krijgen in het Centre for Human Drug Research (CHDR). 

LUMC en Radboudumc starten centrum voor RNA-therapie voor zeer zeldzame ziekten

Wetenschappers en artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc starten gezamenlijk het Dutch Center for RNA Therapeutics (DCRT). Doel van dit nieuwe virtuele centrum is om RNA-therapie op maat te ontwikkelen voor patiënten met zeldzame genetische aandoeningen.

1,8 miljoen voor onderzoek naar hoe een stamcel een kraakbeencel wordt

Wetenschappers van het LUMC en de Universiteit Twente krijgen 1,8 miljoen euro ENW-Groot-subsidie van NWO om uit te zoeken hoe stamcellen uitgroeien tot specifieke weefsels, zoals kraakbeen. Deze kennis is noodzakelijk om regeneratieve geneeskunde met stamcellen voor artrose werkelijkheid te maken.

LUMC doet onderzoek naar nieuwe coronavirus-remmers

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan samen met 7 Europese partners onderzoeken hoe ze antivirale therapie kunnen ontwikkelen om coronavirussen te bestrijden. Dit doen ze binnen het SCORE-project (Swift Coronavirus Therapeutics Response) dat is geselecteerd door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie (2,6 miljoen euro). Het werk is alvast gestart terwijl de laatste formaliteiten worden afgehandeld.

Therapeutisch vaccin vergroot overlevingskans voor patiënten met

Patiënten met baarmoederhalskanker hebben een grotere overlevingskans door een therapeutisch HPV-16 vaccin. Een nieuwe studie van het Leidse biotechnologie bedrijf ISA Pharmaceuticals B.V. en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bewijst dat de response van het vaccin versterkt kan worden in combinatie met chemotherapie. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.

2,5 miljoen euro Europese subsidie voor vaccin tegen auto-immuunziekten

Hoogleraar Experimentele reumatologie René Toes krijgt 2,5 miljoen euro subsidie van de European Research Council (ERC). Hij gaat de zogenoemde Advanced Grant gebruiken voor onderzoek naar genezing van auto-immuunziektes middels een vaccin.

2,3 miljoen euro voor onderzoek naar vaccin voor worminfectie schistosomiasis

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben 2,3 miljoen euro ontvangen van het EU Horizon 2020-programma en de Wellcome Trust om met internationale partners te werken aan een vaccin voor infectie met de parasitaire worm Schistosoma.

LUMC werkt samen met de Franse therapie-ontwikkelaar HORAMA om gentherapie voor

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft zijn recent ontwikkelde gentherapieprogramma voor de behandeling van Erfelijke Retinale Dystrofieën exclusief in licentie gegeven aan de Franse therapieontwikkelaar HORAMA voor verdere klinische ontwikkeling.

Virologen trekken classificatiesysteem voor virussen gelijk met dat voor

Virusexperts van de International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV) hebben een fundamentele verandering aangekondigd in de manier waarop virussen systematisch worden geclassificeerd. Met de vernieuwde taxonomie kunnen wetenschappers virussen classificeren in een hiërarchische structuur die vergelijkbaar is met die voor cellulaire organismen, zoals dieren, bacteriën en planten. De ICTV beschrijft hun beslissing en de implicaties ervan in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift

Twee LUMC-hoogleraren gekozen tot nieuwe KNAW-leden

LUMC-hoogleraren Maria Yazdanbakhsh en Frans van der Helm zijn gekozen tot nieuwe leden van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Zij zijn gekozen op basis van hun wetenschappelijke prestaties en worden later dit jaar geïnstalleerd.

4 miljoen euro voor ontwikkeling nieuwe vorm van MRI-scan

Vijftien jonge onderzoekers gaan de komende jaren aan de slag met een nieuwe manier van kwantitatieve medische beeldvorming met MRI. Een consortium met twaalf partijen onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt daarvoor 4 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie.

Eerste klinische trial met genetisch gemodificeerd malariavaccin succesvol

In een vernieuwende studie hebben Radboudumc en LUMC gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial, gepubliceerd in Science Translational Medicine, laten zien dat het vaccin veilig is en een afweerreactie opwekt tegen een malaria-infectie.

Onderzoekers stellen met kloppende 3D-minihartjes oorzaak hartspierziekte vast

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn erin geslaagd om een minihartje te kweken met volwassen kloppende hartcellen. Ze laten met dit model zien dat een genetische fout in de bindweefselcellen medeverantwoordelijk is voor de hartspierziekte aritmogene cardiomyopathie (ACM). De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Cell Stem Cell.

LUMC bouwt grootste stamcelfaciliteit voor Nederland

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start dit jaar met de bouw van de grootste non-profit stamcel- en gentherapiefaciliteit van Nederland, en een van de grootste faciliteiten in Europa. In het NECSTGEN, het Netherlands Center for the Clinical advancement of Stemcell and Gene Therapies, wordt onderzoek gedaan op het gebied van regeneratieve geneeskunde; geneeskunde die zieke cellen, weefsels en organen herstelt of vervangt. In het NECSTGEN werken onderzoekers aan de doorbraken van de

NWO-Stevinpremie voor immunoloog Ton Schumacher

Immunoloog Ton Schumacher van het Antoni van Leeuwenhoek, tevens hoogleraar aan de Universiteit Leiden/LUMC krijgt de NWO-Stevinpremie. Dit is samen met de Spinozapremie, waarvan de laureaten tegelijkertijd worden bekendgemaakt, de hoogste wetenschappelijke prijs van Nederland. De Stevinpremie wordt toegekend aan onderzoekers die met hun onderzoek een grote maatschappelijke impact hebben.

Spinozapremie voor Leidse celbioloog, immunoloog en chemicus Sjaak Neefjes

Leidse hoogleraar Chemische Immunologie Sjaak Neefjes ontvangt dit jaar de NWO Spinozapremie. De volgens de Spinozacommissie ‘uitzonderlijke wetenschapper met een intelligente stoutmoedigheid’ gebruikt de 2,5 miljoen euro voor zijn onderzoek naar anti-kankermedicijnen met minder schadelijke bijwerkingen.

Hart-op-een-chip meet effect coronavirusinfectie en COVID-19-medicatie op het

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan samen met collega’s van de Universiteit Twente een hart-op-een-chip gebruiken om de onbekende effecten van COVID-19 op het hart te meten. Met de technologie kan ook het effect van medicatie tegen COVID-19 op het hart worden geëvalueerd. Ze krijgen hiervoor subsidie van de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland).

Uitgebreid computermodel kan bevolkingsonderzoek borstkanker efficiënter maken

Een nieuw ontwikkeld rekenmodel om het borstkankerrisico te voorspellen, kan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker effectiever en efficiënter maken. Dat schrijft een team van Leidse, Rotterdamse en Amsterdamse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Genetics in Medicine. Zij evalueerden de nieuwste versie van het voorspelmodel onder ruim 6500 vrouwen.

Patiënt in LUMC getransplanteerd met cellen van eigen alvleesklier

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is afgelopen week een patiënt getransplanteerd met insulineproducerende cellen van de eigen alvleesklier. Zo’n autotransplantatie voorkomt dat met het verlies van de alvleesklier moeilijk behandelbare diabetes ontstaat. De ingreep is goed verlopen.

Curium integreert in LUMC

De directie van Curium-LUMC en de Raad van Bestuur van het LUMC willen de hoog-specialistische kinder-psychiatrische zorg in deze regio duurzaam borgen en verder ontwikkelen. Hiertoe is het besluit genomen tot integratie van Curium-LUMC in de afdeling Psychiatrie van het LUMC per 1 januari 2021

Wetenschappers ontrafelen mysterie van littekens in BRCA 1-tumoren

Het was wetenschappers opgevallen dat tumoren met mutatie in het borstkankergen BRCA 1 kenmerkende littekens in hun DNA hebben. Waar dat vandaan kwam, was een raadsel tot Leidse onderzoekers het mechanisme ontrafelden dat achter deze afdruk zit. Ze beschrijven hun ontdekking in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.